Friday, March 26, 2010

Ape korang rasa..


Ape korang rasa, bende PALING penting in a relationship? i mean a bf-gf, husband-wife relationship and why?
trust? understanding? atau ader yang lebih penting?

Do write your answer dalam reply comment kt post ni ek..
jom sama2 belajar..

14 comments:

My name is AEDA said...
This comment has been removed by the author.
My name is AEDA said...

trust is the root of everything (-_-) understanding xpe lagi, cuz somehow opposite attracts, in what manner pon kalau dah suka, akan try faham & terima gak seadanya. But a relationship can never stay long if trust is not there even if u like and love ur partner like hell. thank you.

p/s: just an opinion :)

Khairil Hafizi said...

aik? blum pape da ader comment kene delete?

Khairil Hafizi said...

Aeda - Thank for the respond beb! Trust ek? true3~ (ala-ala upin dan ipin versi bahse english..) I was thinking the same too.. Trust.. and from both party kan? not just one sided je kan?

My name is AEDA said...

aku lah tu yg delete. hahaha. yes, of course from both party :) it takes two to tango~

Khairil Hafizi said...

yezza, benar itu!

anis nadiah said...

give and take. selain trust aku rase bertolak ansur pun penting juge. ye ah, kadang2 gf suro ko pakai baju t-shirt kapel tu, walaupun tak suke, tapi nak tak nak layankan je.hehe

pakai tshirt kapel-> for gf is cute, for bf maybe malu kot.

pendapat je :P

Khairil Hafizi said...

Anis - give and take? yerp2.. itu pon penting.. klau xder give and take, mesti ader pihak yang akan tak puas hati.. takkan nk biar gf/bf kite je yg kene take... kite je give.. kang pasangan kite da tak tahan, dier give satu je.. give up trus... huhu~

tshirt kapel? aku ske pkai.. sweet banget bebeh~ i like to show to all yang aku dan dia adalah kapel~

p/s: ko tgh promote tshirt kapel ke ape? ke insiden nh merujuk kepada sape2? jeng jeng jeng~

kersani said...

3 things!

kepercayaan, kejujuran, kehormatan~

Khairil Hafizi said...

kersani - care to elaborate?

AnDiKa said...

Eden raso la kan,bondo paling penting dale relationship adolah bertanggungjawab

sobab apo eden kato gitu?? Mudoh jo,stiap dari kito ni, ada tanggungjawab ko atas diri masing-masing. Kalo student, tanngungjawab kito adolah bolajar sunggoh-sunggoh. kalo sebagai anak, tanggungjawab kito adalah taat pado demo n doakan kebahagiaan sekali.

dalam konteks relationship ni, tangungjawab berbeza ikot level. bagi yang udoh kawen, suami kono boghi nafkah yang cukop, berlaku adil n etc. Istori lak kono taat kat suami n jaga kehormatan diri.

kalo level sebelom kawen, bf kono jago gf n gf kono jago diri sondighi. maksod eden, kito ambek contoh mudoh. bf n gf blom kawen, jadi bf jangan menggatal pogang tangan@kaki@kulit gf n gf jangan biorkan diri tu muroh sangat sampai bior bf pegang sesuko ati jer anggota badan dio. Lagi pon dok kawen lagi kan, lepas da kawen nanti, jangan kato kaki@tangan, nak pogang kat 'situ' pon boleh. dok gitu??

Khairil Hafizi said...

AnDika - Hurm, btul jugak kate2 anda.. tanggungjawab will drive individuals to strive for the best.. in studies, in works, and in relationship..

mmg betul, kalau kita dan partners tak bertanggungjawab, byk la kes2 bf ader awek laen, gf maen ngan jantan laen.. tuh blum kire sumai isteri yang makan luar..

orang laki kena la tunjuk yang dier bertanggungjawab.. kamu lelaki, seorang leader, so, show your leadership... even b4 kawen skalipon, tunjuk that you can lead them.. (in a good way lah.. jangan lead your partner wat mende pelik2 lak..) kalau belum kawen da kantoi, camner nk lead your family afterwards... lg2 ble da tmbh anak lagi.. ngan mertua dan your own parents..

so, i agree.. tanggungjawab.. mmg itu penting.. klau xrasa bertanggungjawab, tak datanglah rasa percaya dan rasa pentingnye kerjasama..

Anonymous said...

Back to Andika pnya opinion, aku rase cm penah trbca dlm 1 bku brkenaan hbgn suami istri. Pnulis tu ckp, smpai 1 ketika, suami isteri akn hilang scara tba2 prasaan cinta kpd psgn masing2. Mnde ni brlaku scara tba2, tnpa ptanda yg khusus. Mase ni la bru 1 prkra yg akn trus ikat keharmonian hbgn suami istri iaitu TANGGUNGJAWAB!! Sorg suami @ istri, wlupon dh ilang rsa cinta kpd psgn diorg, tp diorg still jlnkn tggjwb masing2 n pnuh hak trhdp psgn, umah tgga tu akn still go on tnpa apa2 mslh wlupon sudah ilang rsa cinta. Prkara gini akn brtrusan shinggalah cinta tu dtg blk ked lm ati, mungkin lbey mmbara & membahang drpd yg lps .



So, konklusinya amat mudah. Sbb tu islam suh penganutnya kahwin n brlaku adil pd psgn masing2. Hbgn tnpa kahwin ni adlh palsu sbb x diikat dgn 1 prkra yg dpggl TANGGUNGJAWAB!! Mgkin ada tp x mmpu mnandingi lafaz AKU TERIMA NIKAHNYA bla bla bla.. yg dilafaz sang suami msa nk ambik lesen utk ‘rasmi’ istri.. hehehe

Khairil Hafizi said...

anonymous - aku pon ader bace.. yang perasaan cinta secara semula jadi cume akan kekai dalam 18-24 bulan jer... dats mean... after that period, perasaan cinta tuh akan hilang.. sebab tuh klau kite pergi kuliah mane2 sekalipun, mesti diorg akan pesan kat kita, supaya pupuk perasaan cinta terhadap pasangan masing2.. sebab, perasaan cinta yang dipupuk ni can last even longer.. tambah dengan perasaan tanggungjawab, kita akan rasa lebih terikat dengan pasangan kita.. barulah mesra..

sebab itu, logik la islam sarankan kita kahwin dulu baru bercinta, sbb time tuh, br romantik.. nak pegang2 pon xder yang larang... nak berdue2, xder sape nak tangkap.. xder la setan2 nak hasut.. nak bersetubuhpon, dapat pahala.. berkat~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails