Tuesday, August 10, 2010

jalan-jalan cari soru ke tanah seberang!

hey yoo you ols~!
i'm back!
kembali lagi memeriahkan suasana dalam rancangan makan-makan termasyuk,
Jalan-jalan cari masalah~

untuk episod jalan-jalan carik makan siang terakhir sebelum bulan pose ni,
aku telah dijemput oleh salah dorang kipas-susah-mati rancangan ni untuk try makanan kt negara seberang..
kat mana? oh well, korang teruskan membaca okay?

kipas-susah-mati yang bertuah kali ini ialah saudara Mas Bobo Sastrowardoyo yang berasal dari Padang Jawa, Indonesia..
dia mahu rancangan ni wat cover pasal masakan jawa yang ori, murah, dan enak banget~
so, kami pergi ke warong yang sememangnya 100% Indonesia..
dari tukang masaknya, pelayannya, bahan masakan serta pinggan mangkuk..

muka gembira saudara Mas Bobo yang dapat mempromote muke dalam rancangan ini..

untuk menu makanan kali ini, Mas Bobo yang order sebab aku tak tau apa-apa..
jadi, Mas Bobo udah pesan yang spesial-spesial aja untuk Om Keane... haha..
kitorang dapat merasa 3 menu popular kat sini...
yang 1st ialah Pecel Lele..
untuk korang yang xtau, Lele bermaksud Ikan Keli..


menu kedua pulak, Pecel Ayam, ala-ala ayam penyet..


dan menu ketiga pulak, Pecel Tempe..
Mas Bobo wat special request sket sbb dia suh tambah telur dadar special...
telur dadar kat sini best... tapi xtau sebab apa best..
ader mandrem kot... haha..

untuk minuman, kitorang try teh indonesia...
tapi yang ini bukan sebarang teh..
teh o dalam botol... haaa..
penah try? nak tau camne rupe dia?

haaa.. camni la rupe teh botol indonesia..
ada jugak teh botol + soda..
tapi xsempat try..
maybe next time ley pergi...
bley la aku try makanan lain plak untuk korang usha..

all in all.. memang best makanan kt sini..
harga? memang murah.. puas ati...
set nasi putih ngan pecel baru RM4..
so, bley la makan puas-puas...

sebelum aku balik ke Malaysia, Mas Bobo perform tarian Jawa sebagai tanda apresiasi sebab review makanan kat negara dia..

eh.. eh.. eh.. ala Jaipong~ eh ah eh ah~

oh ye, sempena bulan Ramadhan yang mulia ini,
aku dan seluruh warga produksi ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam tak kira di mana anda berada..
jangan tak puasa yer~

lepas sebulan la kitorang tak dapat nak review lunch... xper2.. maybe bukak pose tak pon sahur kan?
till then, tata~

2 comments:

miss miss said...

pegi x ajk kn. huhu. comel name mas bobo tu. mmg btul name dye ke keane? haha

Khairil Hafizi said...

micha - aiseyh.. camne nk ajak.. tiket flight pon orang sponsor beb.. hahaha.. emangnya namanya mas bobo dong..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails