Monday, September 7, 2009

FYI! .Kalau Bukan UTP

Pernahkah korang terpikir, di mana korang dan apa yang korang akan buat
jika korang tak pilih or dapat UTP?
  Bile bace post Tirah pasal "y UTP?", trus aku terpikir jugak..
kalau aku tak pilih UTP arituh, ape la jadi kat aku..
so selepas kurang seminit berpikir, berikut merupakan beberapa kemungkinan yang mungkin jadi kalau aku xpilih UTP dulu..



1. Ijazah Perhotelan Dan Katering (UITM or oversea)
Haa.. ape? tak caye.. Aku memang sentiasa minat tau course nh.. Sebab aku tringing sangat nak jadi tokey hotel or catering. Aku mmg minat wat keje2 kat dapur nh. Dulu kalau duk umah tuh, memang kompem akan ngadap rancangan-rancangan seperti Oliver's Twist, Naked Chef, and most of the rancangan masak-masak kat AFC Channel tuh. Tak kesah lah dier masak ape or masak macam mane, sangat excited bile tengok orang memasak especially when the one's doing the cooking is man. Pergh.. macho wa cakap sam lu.. Best wooo kalau dapat masak sedap-sedap pastuh dressing makanan tuh cantik-cantik. And aku juga tringin nak pkai the whole white costum dier tuh skali ngan chef hat. Sangat smart.



Aku teringin sangat nak study kulinari kat luar negara. Ley kenal macam-macam otai masakan. Ala, macam citer-citer cine dulu-dulu. Ader Raja Masakan Cina, Raja Masakan Jepun, Raja Masakan Perancis.. Even terpikir nak sambung ijazah nh nanti bile da grad. Memang aku teringin sangat nak join hotel industry nh. Lagi-lagi bile dapat review best-best from top traveling agents or magazine, sure bangga gile. Dapat gak menaikkan nama Malaysia sebagai destinasi pelancongan terbaik Asia dan dunia.
And one more thing, aku sangat suke makan.!!!
2. Ijazah Seni Persembahan / Diploma in muzik (O.0)
Hehe.. Yang nh pon best jugak, walaupun kemungkinan akan ditentang sekeras-kerasnye oleh mak ayah aku. Penat-penat masuk SBP, dapat stret A, nak ambik seni persembahan aje. Mati la aku kene banned dengan parent aku kalau aku ambik course nh dulu. Aku rase this is one of the few things in me yang I'm quite good at actually. Darah seni nh memang mengalir dalam badan la kot, coz dulu mama penah cakap, papa pun suke maen alat muzik kecik-kecik. Siap mintak drum set kat atuk tapi atuk bagi gitar. Huhu.. Sabar2.. Then family belah mak aku lak memang kebanyakan sangat terer berdikir barat. Pakcik-pakcik aku ramai gile yang join dikir barat and ader group sendiri. Aku suke bile dapat balik kampung coz dapat usha pakcik -pakcik aku training dikir barat malam-malam. Terer wei, diorg main alat pon best , nyanyi pon best, wat lagu pon sedap. Aku nh plak, sejak dari sekolah rendah suke join aktiviti-aktiviti persembahan and anything that involve on stage.. (nih minat perform ker minat capap? haha).


aku join team boria ngan team nasyid time skola rendah dulu. Aku ader gak join pertandingan public speaking and story telling dulu. Still tringat lagi time kene wat impromptu speech depan rmai orang dulu. Punye la cuak sampai xkua sore. Malu giler ar.. demn.. haha.. Then masuk skola menengah join team nasyid lagi. Kitorg ader group pantomime kitorg sendiri. Time tuh tak dapat nak join dikir barat coz clashing ngan nasyid. Kalau tak dikir barat pon aku sapu sekali. Bile masuk UTP, aku pon tak nak missed out on any performance thingy, sebab tuh aku banyak masuk persembahan-persembahan kat UTP nih. Aku cukup bertuah sebab dapat join UPAG, then UTP punye group nasyid, and UTP Orchestra. Aku dapat jugak join The Morven, band rakan-rakan yang da feymes kat UTP nh macam pisang panas. Kalau korang nak tau, aku dulu pioneer gak group tuh, bersama en musang, acap bunch, matzam, dan bobo. Then ahli-ahli group tuh come and go since then.
3. Geology
Kenapa geology ek? kenapa ek? hurm.. one of the reason aku nak ambik geology is that bapak aku ialah seorang soil engineer a.k.a geologist jugak la. Best bile tengok bapak aku kerja sebab kerja dier project based and dapat g travel pusing-pusing satu Malaysia. Then aku suke tengok bile bapak aku g site, pkai safety boot and helmet. G keje bawak jip besar2 and bawak intrument besar-besar macam hydrometer, and macam-macam lagi lah alat-alat ukur tuh.

Aku pernah follow bapak aku g site dier dulu. Sampai kat site tuh, anak-anak buah dier basi aku tolong wat keje skali. Diorg ajar aku gune mesin piling yang kecik tuh and aku tolong wat piling untuk diorang. Best jugak angkut besi berat-berat, then pasang besi piling kt machine then operate meachine tuh. Ketang keting ketang keting.. Seronok tol bile bapak aku bawak g site-site keje dier yang naik bukit and dalam hutan. Bile dapat g tempat-tempat cam project empangan or highway sumer2 tuh, rase macam g forest tracking pon ader. Sebab bile nak masuk hutam sumer tuh nanti ader orang asli guide redah sane sini. Aku pon lagi sronok sbenanye wat keje yang travel sane-sini dari terperuk dalam office.
4. Mass Communication

One of the thing yang menyebabkan aku nak ambik degree nih coz I can be on TV, aku ley g jalan-jalan, jumpe orang, and handle gadget2 yang menarik macam boom mic, videocam, and all sort of gadget especially kt control room. Sangat best join this industry sebab ley jumpe banyak artis or personaliti yang feymes2 cam ministers, kings, sportsmens and athletes. Aku pon ley jadi pengacara tv or pengacara event ape-ape ayng besar-besar macam juara lagu, AIM, or mane tau, dapat jadi host Anugerah Planet Muzik. Feymes satu kampung wei.. haha..

The other thing yang menarik tentang course nh ialah aku ley ambik course public relation. Course yang kompem2 banyak jumpe orang and maybe dapat merayap merata-rata. Seronok bile dapat jumpe macam-macam orang and make a good impression on them. Seronok bile dapat bercakap dengan orang, dapat build relationship and nanti bile ader paper prob senang la.. Ramai contact ley tolong..
............................................
Tuh la antara beberapa option yang mungkin bermain di fikiran kalau aku tak ambik UTP arituh. Tapi takpe, ader pro and cons sebab ape aku dapat UTP nh. Kalau aku xpilih UTP dulu, tak dapat la aku jumpe kawan-kawan aku yang menarik kat sini, tak dapat la wat keje gile-gile kat sini, and most importantly, tak dapat la jumpe my Mrs, Suraya Ideris.. *winks!

5 comments:

SuRayA^i. said...

kalo bkn utp, mungkin sy suda terambil course farmasi under jpa kalau x pun medical engineering dkt UM sbb kene pkse dgn cikgu.mesti every sem fail. nseb bek gk ade course BIS nh hoho~

OoizzioO said...

saya pulak
kalo tak masuk utp
mesti dah jadi model sambilan

takpun tgh training nak jd artis

tp apakan daya
otak terpandai sedikit
so TERmasuk utp

Khairil Hafizi said...

suraya - huhu... orang pandai... musti la cikgu suh ambik yang power2..


izzi - hello????? motip??? prasan ke ape.. ko tuh jadi artis kebudayaan johor ley la kot~ tuh pon jadi standby jer.. kot2 ader artis dancer laen patah kaki.. hehe.. tapi oleh kerana ko nak grad, so aku kasi chance la.. for the last time.. hehe..

imaginary.cat said...

oooo...bgs2..ada hikmah di sebalik segala kejadian..
mass comm? ada boss kt tmpt intern aku dlu ckp "ko ni dah silap ambek course ni. ptt amek mass comm.jd pembaca berita bla3.."

motip? 0.o

Khairil Hafizi said...

hahaha.... jadi pembaca berita.. gile cooollll dowh.. ari2 la satu mesia ngadap muke ko nnti... hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails